fondacija

Delta Fondacija osnovana je 2007. godine sa misijom razvoja i realizacije trajnih socijalnih, obrazovnih, kulturnih i zadužbinarskih projekata i programa koji će unaprediti društveni ambijent u zajednici u kojoj Delta Holding posluje.

Njenim osnivanjem integrisane su sve filantropskeaktivnosti članica Delta Holdinga.

Ciljne grupe Delta Fondacije su:

 • Deca bez roditeljskog staranja
 • Osobe sa invaliditetom
 • Socijalno ugroženo stanovništvo
 • Talentovani đaci i studenti

Delta Fondacija strateški planira svoje aktivnosti i projekte kojima doprinosi jačanju društvene zajednice na dugi rok.

Najznačajniji projekti u 2014. godini bili su:

 • Pomoć stanovništvu iz poplavljenih područja
 • Podrška obrazovnim ustanovama i talentovanim studentima
 • Projekti čiji je cilj podrška kulturnim i sportskim aktivnostima osoba sa invaliditetom
 • Nastavak realizacije aktivnosti programa Fond za budućnost
 • Dalji razvoj projekta Jačanje porodice

Od 2007. do 2014. godine Delta Holding je u društvenu zajednicu uložio 33,5 miliona evra, a kroz 2.623 akcije pomoć je dobilo 546.562 stanovnika.

U 2014. godini Fondacija je realizovala 490 humanitarnih akcija, pomoć je dobilo 154.090 ljudi, a u zajednicu je uloženo 1,9 miliona evra.

Kompanija Delta Holding je 2014. godine usvojila petogodišnju poslovnu strategiju u koju je integrisana i strategija Delta Fondacije za period od 2015. do 2019. godine. Kompanija će se baviti rešavanjem društvenih problema u oblastima u kojima ima već izgrađene veštine, stručnost, praksu i jedinstvene resurse.

Jačanjem kapaciteta i potencijala građana kroz obrazovanje i edukaciju, podrškom razvoju socijalnih preduzeća u oblasti poljoprivrede, jačanjem porodica i zadužbinarstvom kompanija će doprineti smanjenju siromaštva i nezaposlenosti i formiranju kvalitetnijih kadrova.

U skladu sa postavljenim petogodišnjim ciljevima Kompanije, u narednom periodu planirane su sledeće društveno odgovorne inicijative:

 • razvoj društveno odgovornih kooperacija u oblasti poljoprivrede, koji će omogućiti edukaciju i zapošljavanje kategorija stanovništva koje se teže zapošljavaju (osoba sa invaliditetom i socijalno ugroženih građana);
 • razvoj mladih talentovanih đaka poljoprivrednih škola kroz program „Fond za budućnost“. Program će biti preusmeren na stipendiranje, edukaciju dece i praktičnu obuku materijalno ugroženih učenika iz poljoprivrednih srednjih škola;
 • izgradnja druge zadužbine Delta Holdinga, Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, koja će početi 2015. godine;
 • podrška talentovanim studentima za studiranje u zemlji i inostranstvu.

Zadužbinarstvo

Delta Fondacija realizuje strateški važne projekte od istorijskog značaja koji trajno rešavaju probleme zajednice iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i zdravstva.

Druga zadužbina Delta Holdinga

U 2015. godini u planu je izgradnja nove zadužbine u Kragujevcu – Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Partneri na ovom projektu su Grad Kragujevac i Paraolimpijska akademija „Junior“.

Centar, veličine oko 500 m, biće izgrađen u blizini spomen parka Šumarice. Početak izgradnje planiran je na proleće 2015. godine. U ovom, po sadržaju i blizini sportske infrastrukture, jedinstvenom Centru, osobe za fizičkim i senzornim invaliditetom moći će da se bave sportom, rehabilituju, edukuju, odmaraju i druže, a neki će se i zaposliti. Objekat je projektovan sa ciljem da pruži najbolje uslove za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom i postane regionalni paraolimpijski centar.

centar za sport i rehabilitaciju OSI

Delta Fondacija izgradila je i poklonila 2012. godine Gradu Beogradu Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom „Sunce“ na Bežanijskoj kosi. Od tada Fondacija aktivno pomaže i učestvuje u radu Centra u kome dnevno boravi više od 80 korisnika. Tokom 2014. godine u Centru „Sunce“, zadužbini Delta Holdinga, Fondacija je organizovala nekoliko humanitarnih akcija.

Univerzalni dan deteta

Udruženje za pomoć MNRO „Živimo zajedno“ i Centar za smeštaj dece i omladine sa invaliditetom „Sunce“ iz Beograda, u saradnji sa Delta Fondacijom, obeležili su 20. novembra 2014. godine Univerzalni dan deteta u Centru „Sunce“. Deca bez roditeljskog staranja i deca sa invaliditetom slavila su njihov dan uz igru, ples i pesmu.

U inkluzivnoj priredbi učestvovala su deca iz OŠ „Laza Kostić“, deca iz Centra za smeštaj odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske ulice u Beogradu i deca iz Centra za dnevni boravak i smeštaj dece i omladine sa invaliditetom „Sunce“.

Delta Fondacija već 4. put sa prijateljima obeležava Dan deteta.

Novogodišnji praznici u zadužbini Delta Holdinga

U 2014. godini Fondacija je organizovala treću Novogodišnju proslavu za korisnike Centra „Sunce”. Glumci iz studio pozorišta „Dečija zemlja“ izveli su dečiji rokenrol kabare „Baš bi bilo fino“, a Deda Mraz je podelio 100 novogodišnjih paketića, koje je za decu pripremila Delta Fondacija.

Briga o zajednici

U maju 2014. Srbiju su zadesile katastrofalne poplave. Odluka rukovodstva Delta Holdinga i Delta Fondacije bila je da se sredstva planirana za realizaciju novih projekata i izgradnju druge zadužbine Delta Holdinga preusmere za pomoć zajednici i stanovništvu ugroženom elementarnom nepogodom.

Pomoć poplavljenim područjima

U prvim danima posle katastrofalnih poplava u Srbiji prva misao bila je da se spasu životi ljudi. To je bilo vreme kada se ugroženima pomagalo u osnovnim sredstvima za život. Delta Holding i Delta Fondacija odmah su pritekli u pomoć donacijama u vodi, hrani, sredstvima za higijenu, odeći i obući.

I Faza: Urgentna pomoć i Krizni štab

U Kompaniji je formiran tim za podršku poplavljenim područjima u kome su učestvovali zaposleni iz Sektora za ljudske resurse, Sektora za korporativne komunikacije, Službe protokola i Delta Fondacije. Tim za podršku Delta Holdinga sarađivao je sa kriznim štabovima formiranim od strane državnih i nevladinih institucija i upućivao donacije vode, hrane, pića, sredstava za higijenu, odeću i obuću tamo gde je bilo najpotrebnije.

Sve članice Delta Holdinga donirale su robu iz svojih programa. Mioni, Danubius, Yuhor, Florida bel donirali su šlepere vode, osnovnih životnih namirnica i konzerviranih jela.

Delta DMD isporučivao je sredstva za ličnu higijenu i sredstva za dezinfekciju i čišćenje. Tokom akcije, Delta Sport je obezbedio 20.600 komada veša, 4.100 pari papuča i 4.000 majica. Vredno je izdvojiti i donaciju Delta Sporta učenicima srednjih škola u Svilajncu koji su usled poplava morali da napuste svoj dom. Po par patika i majica dobilo je 304 učenika mešovite srednje škole „Svilajnac“ i 187 srednjoškolaca poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac“.

Urgentna pomoć i Krizni štab

Delta City postao je punkt za prikupljanje pomoći od stanovništva. Takođe, zaposleni Delta Holdinga organizovano su prikupili značajnu pomoć u odeći i obući za svoje kolege. U velikom broju odazvali su se i humanitarnoj akciji Delta Sporta koji je organizovao prodaju svojih proizvoda, a sav dobijeni novac iskorišćen je za obnovu kuća zaposlenih stradalih u poplavama. Odmah po otvaranja namenskog Fonda za obnovu od poplava od strane Vlade Republike Srbije, Delta Holding uplatio je milion dinara.

Pored materijalne pomoći, Kompanija je dala svoj doprinos i kroz pružanje neophodnih usluga. Za zaposlene koji su ostali bez svojih domova kao i za spasilačke ekipe iz inostranstva obezbeđen je smeštaj u sobama hotela Crowne Plaza Beograd, Park i Nacional. Uz to, hotel Crowne Plaza pripremao je i isporučivao hranu za spasioce i volontere u ugroženim područjima.

Poplave su nanele ozbiljna oštećenja transportnoj mreži zemlje. Zato je veliki izazov sa kojim su se svi suočavali bio dopremanje pomoći najugroženijima. Značajnu logističku podršku u rešavanju situacija na terenu pružili su stručnjaci iz Delta Transportnog Sistema.

Od ogromne važnosti bila je i psihološka podrška žrtvama poplava pružena od strane psihologa iz Sektora za ljudske resurse.

II Faza obnova poljoprivrede

Ubrzo je bilo jasno da su poplave izvazvale katastrofalne posledice širom zemlje i da predstoji dug put do potpunog saniranja štete.

Poslovodstvo Delta Holdinga i Delta Fondacija doneli su odluku da se pomoć fokusira na održivi razvoj, odnosno na jačanje proizvodnje u zemlji.

Sa ciljem da pomogne očuvanje i jačanje stočnog fonda u ugroženim područjima Delta Agrar je uputio 190 tona stočne hrane u 7 najugroženijih opština Srbije (Paraćin, Valjevo, Bajina Bašta, Smederevska Palanka, Trstenik, Krupanj i Obrenovac). Tokom akcije, stručnjaci iz Delte davali su savete poljoprivrednicima na licu mesta. Delta Agrar ponudio je garantovani otkup svega što proizvođači u ovim krajevima ponude tržištu. Ovom akcijom Delta Agrar pružio je podršku poljoprivrednicima u ugroženim krajevima Srbije u najtežem trenutku.

Za pomoć pruženu poljoprivrednicima Srbije nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine uručilo je zahvalnicu Delta Holdingu.

zahvalnica od ministra

III Faza obnova kuća zaposlenih

U poplavama su stradale i kuće zaposlenih u Delta Holdingu. Ubrzo nakon povlačenja vode njih su obišle kolege iz Delta Fondacije i inženjeri iz kompanije Delta Real Estate da bi procenili štetu. Tokom obilaska utvrđeno je da je potrebno ponovo izgraditi dve kuće, a renovirati 13. Za 14 zaposlenih koji su pretrpeli materijalnu štetu koja nije zahtevala rekonstrukciju objekata uplaćena je finansijska pomoć.

Sredstva za obnovu kuća obezbeđena su jednim delom iz donacija zaposlenih u Delta Holdingu, dok je drugi deo finansirala Kompanija.

Faza obnova kuća zaposlenih

IV faza #DeltaZaObrenovac

Nastavljajući akciju za pomoć poplavljenim područjima, Delta Holding je odlučio da obnovi jednu ulicu u Obrenovcu, gradu koji je najviše nastradao u majskoj nepogodi. Posle obilaska potencijalnih lokacija i razgovora sa velikim brojem ljudi, doneta je odluka da se pomoć pruži stanarima obrenovačke Ulice Save Kovačevića. Na ovoj lokaciji bilo je potrebno obnoviti 19, iznova izgraditi 4 kuće. Reč je o porodičnim kućama starih Obrenovčana od kojih je najstarija izgrađena još 20-ih godina prošlog veka. U rekonstrukciju ulice Save Kovačevića Delta Holding je uložio 350.000 evra. Kompanija je želela da žiteljima Obrenovca uputi ohrabrenje i podršku, da im pokaže da nisu sami i da u teškim trenucima mogu da računaju na pomoć.

poplava 4 faza Obrenovac

Radovi na otklanjaju posledica poplava počeli su u avgustu, a završeni su u oktobru. U završnici akcije #DeltaZaObrenovac u svako dvorište zasađena su tri stabla jabuke, kao simbol zdravlja i pobede života nad teškom prirodnom nepogodom. Osim kuća, i park u ulici Save Kovačevića dobio je potpuno novi izgled. Postavljen je novi travnjak i letnjikovac kao mesto okupljanja i druženja stanovnika. Predsednik Delta Holdinga obišao je sve stanare ulice kojima su obnovljene kuće.

poplave kolaz

Delta Fondacija odazvala se i pozivu mladih umetnika da pomogne u obnovi Sportsko-kulturnog centra Obrenovac. Tako je u okviru akcije #DeltaZaObrenovac obnovljen i muzički studio „Magacin“ u SKC Obrenovac. Ukupna pomoć ugroženima od poplava, koju je u ime Deltinog poslovnog sistema uputila Delta Fondacija, dostigla je vrednost od 861.365 evra.

Svoj doprinos inicijativi Delta Fondacije da pomogne ugroženom stanovništvu dali su i Rotary Club iz Beograda, Leo klub iz Udina (Italija), Pompea, kao i stipendista Aleksandar Pavlović, student klavira na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, koji je u prestonici Velike Britanije organizovao nekoliko koncerata.

Velike poplave u maju 2014. odnele su mnogo toga što ne može da se nadoknadi. U teškim vremenima zajedništvo je pomoglo da život nadjača nepogodu.

poplave infografika sr

Obrazovanje i kultura

Obrazovanje je osnova svakog napretka. Upravo iz tog razloga Fondacija od 2012. godine podržava obrazovne ustanove, projekte u oblasti kulture i realizuje poseban program podrške mladim talentima za studiranje u zemlji i inostranstvu.

Podrška talentovanim studentima

Delta Fondacija je na osnovu javnog konkursa raspisanog 2012/2013, a prema jasno navedenim kriterijumima, odabrala 12 studenata koji su dobili stipendiju za nastavak školovanja i pokrivanje troškova života tokom studija.

Delta Fondacija nastavila je da podržava studente i u školskoj 2013/2014. godini u okviru posebnog projekta dodele studentskih grantova za najtalentovanije.

Pravo na nastavak finansijske podrške imali su studenti koji su redovno ispunjavali ugovorne obaveze i stekli uslove za nastavak studija na istom ili višem obrazovnom nivou u Srbiji ili inostranstvu.

115 str. tabela studenti

Obrazovne ustanove

Na osnovu postignutih rezultata studenata, Fondacija je drugu godinu zaredom dodelila finansijski grant Fakultetu organizacionih nauka iz Beograda, za pokrivanje troškova održavanja međunarodnog takmičenja u rešavanju studije slučaja Belgrade Business International Case Competition (BBICC), kao i za odlazak studenata ovog fakulteta na takmičenja u inostranstvo.

Takmičenje u rešavanju studije slučaja BBICC održano je u aprilu 2014. godine, drugu godinu zaredom na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Studenti sa dvanaest svetskih univerziteta suočili su se sa istim poslovnim izazovom, a studiju slučaja postavila je fabrika testenina „Danubius“, koja posluje u okviru Delta Agrara.

Fakultet organizacionih nauka iz Beograda uručio je zahvalnice Delta Holdingu i Delta Fondaciji za uspešnu saradnju, doprinos u ostvarivanju visokih rezultata studenata i podršku u dosadašnjem razvoju Fakulteta.

BBICC

Podrška Omladinskoj filharmoniji iz Niša

Delta Fondacija je u 2014. godini podržala odlazak Omladinske filharmonije „Naissus“ iz Niša na međunarodno takmičenje omladinskih orkestara u Bratislavu, gde su osvojili zlatnu medalju u kategoriji Simfonijskih orkestara.

Delta treći roditelj

Grupa programa i projekata pod nazivom „Delta treći roditelj“ ima za cilj poboljšanje i unapređenje kvaliteta života dece bez roditeljskog staranja i dece iz socijalno ugroženih porodica.

Fond za budućnost

Program podrške profesionanom razvoju dece bez roditeljskog staranja. Program „Fond za budućnost“ pokrenut je u proleće 2006. godine sa ciljem da se deca bez roditeljskog staranja, smeštena u ustanovama socijalne zaštite, motivišu za profesionalno napredovanje.

Program traje dve godine i realizuje se u sledećim fazama:

 • Konkurs i izbor stipendista
 • Mesečno stipendiranje
 • Poslovna i praktična obuka
 • Dodela sertifikata
 • Studentske stipendije – podrška za nastavak školovanja
 • Zapošljavanje

Konkurs se raspisuje svakoga septembra u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Kruševcu. Za izbor mladih koji će učestvovati u programu zaduženi su vaspitači iz domova i predstavnici Delta Fondacije.

Kriterijumi za ulazak stipendista u program su:

 • da kandidat boravi u domu
 • pohađa pretposlednju godinu srednje škole
 • redovno pohađa nastavu i
 • da je primerenog vladanja.

Program dvogodišnje obuke prati i mesečno stipendiranje polaznika. Postoje tri nivoa stipendije i njihov iznos zavisi od školskog uspeha, redovnosti pohađanja nastave i opšteg ponašanja.

Poslovna edukacija stipendista se odvija u dva semestra. U okviru 72 teorijska časa stipendisti slušaju predavanja iz oblasti kompanijske kulture, aktivnog traženja posla, motivacije, komunikacije i prava i obaveza zaposlenih.

Praktična obuka odvija se kroz posete članicama Delta Holdinga. Tom prilikom menadžeri i zaposleni u Kompaniji upoznaju stipendiste sa načinom rada i poslovanja, organizacionom strukturom i potencijalnim radnim mestima.

Stipendisti generacije 2013/2014. i 2014/2015. u okviru redovnih programskih aktivnosti obišli su sledeće poslovne jedinice Delta Holdinga:

 • Fabriku „Danubius“ u Novom Sadu
 • Kompaniju Delta Auto u Beogradu
 • Imanje “Napredak” u Staroj Pazovi
 • Distributivne centre Delta DMD-a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

U 2014. godini poslovnu i praktičnu obuku u trajanju od dve godine uspešno je završila 9. generacija stipendista programa „Fond za budućnost“.

Na svečanosti organizovanoj u Delta Holdingu 16 stipendista iz Dečjeg sela iz Sremske Kamenice, SOS Dečjeg sela iz Kraljeva, doma „Jefimija“ iz Kruševca i Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda, dobili su sertifikate o završenom programu. Sedmoro najboljih na poklon su dobili tablet računare.

Nakon završene srednje škole i programa “Fond za budućnost” Delta Fondacija nastavlja da pruža podršku mladima bez roditeljskog staranja na njihovom putu ka osamostaljenju. Neki od njih opredele se da nastave školovanje i upišu studije, a pojedini izraze želju da stupe u radni odnos.

FZB tabela sr

Školske 2014/2015. Delta Fondacija dodelila je studentske stipendije za 21 dete bez roditeljskog staranja, nakon što su uspešno završili program „Fond za budućnost”. Njih četvoro, nakon završenog programa, zaposlilo se u sistemu Delta Holdinga.

fond za buducnost

Jačanje porodice

Dečije selo iz Sremske Kamenice u saradnji sa organizacijom SOS Kinderdorf International pokrenulo je 2012. godine program „Jačanje porodice”. U 2013. godini priključila se i Delta Fondacija. Cilj programa je prevencija izdvajanja dece iz disfunkcionalnih porodica. Programske aktivnosti usmerene su na podršku biološkoj porodici i stvaranju uslova koji omogućavaju deci odrastanje u zdravom i podsticajnom porodičnom okruženju.

Program obuhvata:

 • Psihosocijalnu podršku (redovne kućne posete, individualni savetodavni rad, klub samopodrške)
 • Podršku u ostvarivanju različitih pripadajućih prava
 • Edukativne radionice za decu i roditelje
 • Uključivanje u što veći broj usluga koje podržavaju decu i porodicu
 • Zagovaranje dečjih prava u lokalnoj zajednici
 • Materijalnu podršku

Delta Fondacija finansira rad dva socijalna radnika i kupovinu materijala i alata za pokretanje sopstvenog biznisa socijalno ugroženih porodica. Osim toga, čestim donacijama u odeći, obući, sredstvima za higijenu i životnim namirnicama olakšava porodicama da zadovolje osnovne životne potrebe na putu ka osamostaljenju.

Svake godine za decu iz programa organizuje se Uskršnji izlet, te je 50 mališana iz Žablja i Novog Sada praznik provelo u sportskim igrama i druženju na Fruškoj gori u naselju Alibegovac.

Predsednik Delta Holdinga, Miroslav Mišković, posetio je u maju 2014. godine Dečje selo u Sremskoj Kamenici i tom prilikom donirao ček na 500.000,00 RSD, kao dodatnu podršku projektu.

jacanje porodice

Rezultati projekta „Jačanje porodice“: Od 2012. godine do danas kroz projekat je prošlo 107 porodica sa 218 dece. Održivost je dostiglo 11 porodica, a 7 će nastaviti svoj razvojni put bez pomoći socijalnih radnika.

Tokom projekta članovi 14 porodica završili su različite kurseve, nakon čega im je obezbeđen materijal za započinjanje privatnog posla, kako bi mogli da privređuju i obezbede normalan rast i razvoj dece.

jacanje porodice 1 sr

 

jacanje porodice 2

Na sajmu razmene u hotelu Crowne Plaza Beograd predstavnici institucija i organizacija socijalne zaštite u Srbiji predstavile su svoje projekte i potrebe, a učešće su uzele i društveno odgovorne kompanije i pojedinci. Tom prilikom Delta Fondacija i Dečje selo iz Sremske Kamenice potpisali su Protokol o nastavku saradnje na projektu „Jačanje porodice“.

Podrška osobama sa invaliditetom

Delta Fondacija podržava aktivno učešće osoba sa invaliditetom u društvenom životu i njihovu inkluziju. Zato od svog osnivanja pomaže realizaciju projekata koji imaju za cilj njihovo osamostaljivanje i održavanje sportskih, rekreativnih i kulturnih manifestacija osoba sa invaliditetom.

Podrška osnivanju In centra – Centra za inkluziju, inovaciju i integraciju

Delta Fondacija pružila je finansijsku podršku za adaptaciju prostora In Centra – beogradskog Centra za inkluziju, inovaciju i integraciju. Centar u značajnoj meri doprinosi unapređenju socijalnog preduzetništva i zapošljavanju osoba sa invaliditetom po ugledu na razvijene evropske zemlje, jer na jednom mestu pruža različite vidove podrške pojedincima, organizacijama i poslovnom sektoru, sa akcentom na besplatno pružanje usluga osobama sa invaliditetom.

Podrška dnevnom boravku „Puž” iz Smederevske Palanke

Dnevnom boravaku za osobe sa invaliditetom „Puž” iz Smederevske Palanke, koje vodi Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima, Fondacija je uručila ček od 500.000 dinara za uređenje senzorne sobe i kupovinu neophodne opreme za poboljšanje opštih uslova rada Dnevnog boravka „Puž”.

Podrška otvaranju prvog terapijskog vrta u Srbiji u rezervatu prirode „Zasavica“

Delta Fondacija podržala je otvaranje terapijskog vrta u rezervatu prirode „Zasavica“, namenjenog aktivnostima dece i mladih sa mentalno-intelektualnim invaliditetom.

Cilj otvaranja terapijskog vrta je obuka i radno angažovanje pripadnika socijalno ugroženih grupa za uzgoj prirodnih kultura za proizvodnju organske hrane.

Podrška sportskim aktivnostima osoba sa invaliditetom

Tokom 2014. godine Delta Fondacija je podržala brojne sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom:

Deveti biciklistički maraton Kragujevac – Mostar održan je u septembru 2014. godine, kada su maratonci iz Paraolimpijskog kluba „Junior“ i biciklističkog kluba „Radnički“ iz Kragujevca pohodom do Mostara obeležili deceniju razvoja takmičarskog tandem bicikizma, sportske discipline koja je postala dostupna osobama sa oštećenjem vida. Na svečanosti organizovanoj povodom početka maratona, Paraolimpijski klub „Junior“ uručio je plaketu Delta Holdingu i Delta Fondaciji za izuzetan doprinos afirmaciji sportskih, kreativnih i intelektualnih potencijala osoba sa oštećenjem vida.

Odbojkaški klub osoba sa invaliditetom „Feniks“ iz Kikinde organizovao je uz podršku Delta Fondacije peti „KUP Kikinde 2014“. Šesti međunarodni turnir u sedećoj odbojci „Trofej Beograda“ održan je 14. i 15. juna u Sportskom centru „Rakovica“. Organizatori turnira su Klub sedeće odbojke „Smeč“ i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. Turnir ima za cilj da utiče na popularizaciju sedeće odbojke i sporta osoba sa invaliditetom i okupi što više ekipa iz Srbije i regiona. Za pomoć u organizaciji 6. Međunarodnog turnira sedeće odbojke „Trofej Beograda 2014” klub Smeč dodelio je plaketu Delta Fondaciji.

U septembru 2014. godine Fondacija je podržala inkluzivnu trku „Trčim da svetu poručim“. Organizator ove trke, u kojoj je učestvovalo oko 200 dece i osoba sa invaliditetom, bio je Sportski klub za osobe sa invaliditetom „Pobednici“ iz Beograda. Cilj ove manifestacije je promocija mogućnosti osoba sa invaliditetom, socijalne inkluzije i njihove integracije u društvenu zajednicu.

Podrška aktivnostima osoba sa invaliditetom

Kompanija Delta Sport donirala je sportsku opremu kragujevačkom sportskom klubu „Pčelice“ koji je u maju 2014. godine bio domaćin državnog prvenstva Specijalne Olimpijade Srbije u fudbalu. Na prvenstvu je nastupilo 12 timova iz Srbije.

Podršku organizacijama osoba sa invaliditetom za realizaciju sportskih aktivnosti Delta Fondacija pruža i robnim donacijama sportske opreme.

Delta Fondaciji uručena je Plaketa Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda za izuzetan doprinos razvoju sporta osoba sa invaliditetom u 2014. godini.

Podrška aktivnostima osoba sa invaliditetom u oblasti kulture

Tokom 2014. godine Delta Fondacija je podržala realizaciju sledećih projekata iz oblasti kulture:

 • Festival osoba sa oštećenjem vida
 • Beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom – BOSI fest
 • Predstava „Čekajući Godoa”

Fondacija je finansijskom donacijom peti put podržala Festival adaptiranih i sinhronizovanih filmova za osobe sa oštećenjem vida. Osim na festivalu, koji organizuje Udruženje „Homer“ iz Beograda, filmovi se prikazuju i na drugom kanalu javnog servisa. Sinhronizacija i adaptacija filmova omogućuje osobama sa oštećenjem vida da uživaju u najznačajnijim ostvarenjima sedme umetnosti.

Peti put za redom, Fondacija je podržala organizaciju Međunarodnog beogradskog filmskog festivala za osobe sa invaliditetom.

Organizator ovog festivala je Hendi centar „Koloseum“ iz Beograda. BOSIfest je jedini festival ovakve vrste u jugoistočnoj Evropi, koji pomaže da se osobe sa invaliditetom, ostvarujući umetničke i druge potencijale koje poseduju, uključe u kreativnu stvarnost našeg društva.

Fondacija je podržala i izvođenje inkluzivne predstave „Čekajući Godoa“ u kojoj, pored poznatih domaćih glumaca, učestvuju i osobe sa oštećenjem vida. Predstavu „Čekajući Godoa“ organizuje Radionica integracije iz Beograda i ovo je druga predstava ove organizacije sa slepim i slabovidim glumcima.

Sa ciljem da pomogne u obnovi najstarijeg dečjeg pozorišta u Beogradu, Pozorišta „Boško Buha”, Delta Fondacija je, pored finansijske donacije, obezbedila i dve rampe za osobe sa invaliditetom i električnu platformu.

Podrška socijalno ugroženima u osamostaljivanju

Daj čoveku ribu nahranio si ga za jedan dan: nauči ga da peca, nahranio si ga za čitav život.

Podrška osnivanju životne i radne zajednice za osobe sa invaliditetom u Golubincima

Opremanjem kuće u selu Golubinci kod Stare Pazove, Fondacija je podržala pokretanje programa „Životna i radna zajednica za osobe sa invaliditetom – Oaza Golubinci“, koji realizuje udruženje „Živimo zajedno“ iz Beograda. Cilj programa je osamostaljivanje osoba sa invaliditetom, kroz organizovanje poljoprivrednog gazdinstva i radnu terapiju.

Ovaj program obuhvata i uslugu stanovanja osoba sa invaliditetom uz podršku, čime se sprečava njihova institucionalizacija.

Golubincima

Podrška udruženju Optimist iz Bosilegrada

Finansijskom donacijom za podizanje još jednog plastenika sa ciljem daljeg razvoja socijalnog preduzetništva, Fondacija je podržala Udruženje Optimist iz Bosilegrada. Udruženje je osnovano sa ciljem da pomogne u ekonomskom osnaživanju opštine i juga Srbije, kroz podizanje kapaciteta, motivisanosti i veština ključnih aktera, a pre svega mladih i ugroženih grupa stanovništva. Tokom 7 godina postojanja, Udruženje se fokusiralo na tri ključne oblasti: socijalno preduzetništvo, zaštita životne sredine i mlade. Usluge ovog udruženje koristi 35 porodica iz Bosilegrada.

Uključenost zaposlenih Delta Holdingu u humanitarni rad

„Trčim za decu leptire“

Zaposleni u Delta Holdingu drugu godinu zaredom učestvovali su na Beogradskom maratonu, kako bi pružili podršku obolelima od bulozne epidermolize. U Trci zadovoljstva učestvovalo je više od 200 zaposlenih sa svojim porodicama, a tokom humanitarne akcije prikupljano je oko 200.000 RSD. Udruženje „Debra“ okuplja roditelje dece i odrasle koji boluju od bulozne epidermolize, retkog naslednog oboljenja kože gde oštećenja, slična opekotinama, nastaju čak i pri samom dodiru ili pritisku. Udruženje trenutno okuplja 36 osoba sa buloznom epidermolizom koje zbog velike osetljivosti i krhosti kože nazivaju „deca leptiri”. Novčana sredstva iskorišćena su za kupovinu specijalnih flastera koji štite kožu od spoljašnjih uticaja.

maraton_2014

„Deda Mrazovi pomoćnici”

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika Delta Holding je organizovao humanitarnu akciju „Deda Mrazovi pomoćnici“. Deca zaposlenih pripremila su 125 novogodišnjih paketića za svoje drugare iz socijalno ugroženih porodica uključenih u projekat „Jačanje porodice“. Karavan Mini automobila doneo je poklone u Dečje selo u Sremsku Kamenicu, a nakon novogodišnje priredbe i mađioničarske tačke, Delta Fondacija obradovala je najmlađe novogodišnjim paketićima.

Deda mrazov pomocnici

Dobrovoljno davanje krvi

U saradnji sa institutom za transfuziju krvi Dlta Holding redovno organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

U 2014. godini održane su tri ovakve akcije, na koje su se zaposleni odazvali u velikom broju, svesni da na ovaj način pomažu u spasavanju života svojih sugrađana.